Συμβουλές Προστασίας από Κλοπές

1. Κλειδώστε

Να μην αφήνετε το αυτοκίνητό σας σε λειτουργία, ακόμα και αν θα λείψετε έστω και για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ουδέποτε να αφήνετε τα κλειδιά πάνω στη μηχανή ή την πόρτα. Να κλειδώνετε πάντοτε τις πόρτες και να ανεβάζετε πλήρως τα παράθυρα, ακόμα και αν το αυτοκίνητό σας είναι σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι σας ή σε άλλο σημείο που θεωρείτε ασφαλές. Να μην αφήνετε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας εκτεθειμένα σε περίοπτα σημεία ή σε σημεία που μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο.

2. Ενεργοποιήστε το συναγερμό

Η τεχνολογία των αντικλεπτικών συστημάτων αυτοκινήτου εξελίσσεται συνεχώς και αναγκάζει τους κλέφτες να αλλάζουν τακτική. Καλό θα ήταν να τοποθετήσεις συναγερμό στο αυτοκίνητο σου και αν έχεις κάποιο παλιό αντικλεπτικό σύστημα, ίσως θα ήταν καλύτερο να το αλλάξεις με ένα νέο.

3. Στάθμευση

Να σταθμεύετε πάντοτε το αυτοκίνητό σας σε σημεία όπου υπάρχει αρκετός οδικός φωτισμός και να αποφεύγετε απόμερες ή ακατοίκητες τοποθεσίες. Τα σκοτεινά ή απόμερα σημεία καθιστούν ευκολότερο το έργο των κλεφτών. Όπου υπάρχει γκαράζ, να χρησιμοποιείται.

4. Αντικείμενα Αξίας

Απομακρύνετε αντικείμενα αξίας από το αυτοκίνητο, ακόμα και ένα καλώδιο για GPS, ένας φορτιστής smartphone και διάφορα άλλα καλώδια, αποτελούν ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχουν ηλεκτρονικά είδη στο αυτοκίνητο. Αν παραστεί ανάγκη να αφήσετε αντικείμενα στο όχημά σας, αυτά να τοποθετούνται σε ασφαλείς χώρους. Ουδέποτε να αφήνονται τσάντες, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές ή οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα σε εμφανή σημεία μέσα στο αυτοκίνητο, έστω και αν αυτό είναι κλειδωμένο.

5. Ταυτότητα -Διαβατήριο

Οι απάτες σε βάρος ατόμων με χρήση της ταυτότητάς τους ή άλλων εγγράφων αυξάνεται συνέχεια. Γι’ αυτό το λόγο βεβαιώσουν ότι δεν έχεις αφήσει εκτεθειμένα προσωπικά έγγραφα μέσα στο αυτοκίνητο.

6. Κάμερες Ασφαλείας

Εάν γίνουν αντιληπτές μειώνουν κατά πολύ το ενδεχόμενο επιχείρησης κλοπής από το δράστη. Εάν δεν γίνουν αντιληπτές αυξάνονται οι πιθανότητες να ξαναβρεθεί το αυτοκίνητό που εκλάπη.

7. Αναμμένη μηχανή

Μην αφήνετε τη μηχανή ανοικτή όταν “πετάγεστε“ σε μία δουλεία, ακόμα κι αν πάτε στο περίπτερο. Επίσης μην βάζετε μπροστά τη μηχανή και μετά βγαίνετε έξω για να καθαρίσετε τα τζάμια από τον πάγο ή το χιόνι. Μπορεί κάποιος να σας παρακολουθεί και έτσι τον βάζετε σε πειρασμό.

8. Ασφάλεια

Προσθέστε στην ασφάλεια σας τις καλύψεις ολικής ή μερικής κλοπής καθώς και κλοπής ηχοσυστήματος προκειμένου να λάβετε αποζημίωση για τυχόν κλοπή.