Συμβουλές Προστασίας από Φυσικά Φαινόμενα

1. Σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινόμενων

Μείνετε μέσα στο σπίτι ή σε κλειστό χώρο και ασφαλίστε πόρτες και παράθυρα. Εάν είστε στο αυτοκίνητο, σταθμεύετε σε ασφαλή σημεία, μακριά από δέντρα, κολώνες και καλώδια ρεύματος, καθώς και σημεία που εύκολα μπορούν να πλημμυρίσουν. Εξοπλίστε το αυτοκίνητο σας με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων όπως αντιολισθητικές αλυσίδες και αντιψυκτικά υγρά.

2. Σε περίπτωση σφοδρής καταιγίδας-κεραυνών

Αποφύγετε τη διέλευση και παραμονή ή στάθμευση κοντά σε δέντρα ή μεταλλικά αντικείμενα και αναρτημένες πινακίδες και γενικά σε περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). Απομακρύνετε μεταλλικά αντικείμενα από το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Απομακρυνθείτε από χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας και αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

3. Σε περίπτωση σεισμού

Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες, Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια, απομακρύνετε από τις πόρτες του σπιτιού τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο. Καλό θα ήταν να απομακρύνετε το αυτοκίνητό σας από ψηλά κτίρια, πολυκατοικίες και κολώνες αλλά και από τη θάλασσα καθώς είναι μεγάλη η πιθανότητα πρόκλησης μεγάλων κυμάτων/ τσουνάμι. Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία. Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

4. Σε περίπτωση πυρκαγιάς

Απομακρυνθείτε από δασικές εκτάσεις ή από περιοχές που υπάρχουν κοντά εύφλεκτα υλικά και προτιμήστε ανοικτούς χώρους και ακόμα καλύτερα εκεί όπου υπάρχει κοντά ύδρευση ή πυροσβεστικός κρουνός. Εάν τυχόν εγκλωβιστείτε με το αυτοκίνητο σε δασική έκταση ή μέσα στο σπίτι σας, δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το αυτοκίνητο ή το σπίτι αντίστοιχα καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά. Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για: την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, το είδος της βλάστησης που καίγεται.

5. Σε περίπτωση πλημμύρας

Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο και μην διασχίσετε χείμαρρο πεζός ή με αυτοκίνητο. Μετακινήστε το αυτοκίνητο σας σε κάποιο ύψωμα και τοποθετείστε γύρω του, μπροστά και πίσω από τις ρόδες μεγάλα, σταθερά και βαριά αντικείμενα ώστε να το εμποδίσουν να μετακινηθεί. Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια. Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει. Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις. Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά. Ενδέχεται να αποτελέσουν καλούς αγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κρύβουν υπόγεια καλώδια ή διαρροές από εγκαταστάσεις. Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

6. Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης

Προφυλαχτείτε αμέσως. Καλύψτε το αυτοκίνητο σας με κάποιο προστατευτικό κάλυμμα ή σταθμεύστε το σε κλειστό χώρο ή κάτω από κάποιο υπόστεγο. Εάν είστε στο σπίτι σφραγίστε τα παράθυρα κλείνοντας και τα παραθυρόφυλλα προστατεύοντας τα τζάμια. Μην εγκαταλείψετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε.

7. Ασφάλεια

Προσθέστε στην ασφάλεια του αυτοκινήτου τις καλύψεις πυρός, χαλαζόπτωσης και φυσικών φαινομένων προκειμένου να αποζημιωθείτε για τυχόν ζημιές.