Συμβουλές Ασφαλούς Οδήγησης

1. Διατηρείστε τα προβλεπόμενα όρια ταχύτητας & αποστάσεις ασφαλείας

Πρέπει πάντα να τηρείτε τις αναγραφόμενες ταχύτητες στις πινακίδες που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου στον οποίο οδηγείτε. Το όριο ταχύτητας στην Ελλάδα σύμφωνα με το Άρθρο 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι 50 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη και στις κατοικημένες περιοχές όπως ορίζεται στη παρ.1, ενώ για τους δρόμους εκτός κατοικημένων περιοχών όπως ορίζεται στη παρ. 2 για τα επιβατηγά είναι : 110χλμ σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, 130χλμ σε αυτοκινητόδρομους και 90χλμ στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο. Το όριο ταχύτητας ελέγχεται σε πολλές περιοχές μέσω δορυφόρου και βιντεοκάμερας, οπότε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διατηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Ένα αυτοκίνητο που τρέχει με 70χλμ/ώρα χρειάζεται 100 μέτρα για να ακινητοποιηθεί.

2. Φοράτε πάντα Ζώνες Ασφαλείας

Συμβουλεύουμε όλους τους επιβάτες να φοράνε ζώνες ασφαλείας. Τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε παιδικά καθίσματα και να συγκρατούνται με ζώνες ασφαλείας. Παρόλη την τεχνολογική πρόοδο στην ασφάλεια των αυτοκινήτων και ιδιαίτερα με τη χρήση των αερόσακων, εξακολουθεί να κρίνεται απαραίτητη η χρήση των ζωνών ασφαλείας. Η Τροχαία διενεργεί αυστηρούς ελέγχους για τη χρήση ζωνών ασφαλείας και επιβάλει αντίστοιχα πρόστιμα καθώς και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης. Προσοχή, οι ζώνες ασφαλείας είναι απαραίτητες και για τους πίσω επιβάτες.

3. Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί

Φροντίστε να μην παραβιάσετε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ ή οποιασδήποτε άλλης ουσίας. Οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ συνεπάγεται καθυστέρηση στα αντανακλαστικά σας, αύξηση της απόστασης μέχρι να σταματήσετε, μειωμένη αντίληψη του χώρου και της ταχύτητας, μειωμένο οπτικό πεδίο, αίσθημα υπερβολικής αυτοπεποίθησης και όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ακόμα κι ένα θανάσιμο ατύχημα. Το επιτρεπτό όριο οινοπνεύματος στο αίμα είναι 0.05 τοις εκατό. Αν η περιεκτικότητα οινοπνεύματος στο αίμα σας είναι παραπάνω από 0.08 τοις εκατό, αυτό θεωρείται ποινικό αδίκημα και θα τεθείτε υπό κράτηση.

4. Χρήση κινητού τηλεφώνου

Η χρήση κινητού τηλεφώνου, κατά την οδήγηση, απαγορεύεται, ρητά ή έμμεσα, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., καθώς έχει αποδειχθεί ότι πενταπλασιάζει τον κίνδυνο πρόκλησης θανατηφόρων ατυχημάτων. Στην Ελλάδα, είναι αποδεκτή η χρήση εξοπλισμού ανοικτής ακρόασης ή εξοπλισμού (Bluetooth), που επιτρέπει την επικοινωνία, χωρίς τη χρήση των χεριών. Απαγορεύεται η χρήση εξοπλισμού hands-free.

5. Οδήγηση και μουσική

Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οδήγησης, ιδιαίτερα όταν πάμε εκδρομή. Όμως, αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι οδηγοί είναι ότι, κάποιες φορές, η μουσική επηρεάζει την ικανότητά μας να οδηγήσουμε σωστά και ασφαλώς. Απολαμβάνοντάς την λοιπόν με μέτρο και όχι με υπερβολική ένταση, ενώ παράλληλα ακολουθείτε και τις παραπάνω συμβουλές είμαστε σίγουροι ότι θα έχετε ένα καλό, άνετο και ασφαλές ταξίδι!

6. Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης

Σε όλη την Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, ο αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης είναι το 112 (από κινητό τηλέφωνο) και μπορείτε να καλείτε δωρεάν όταν υπάρχει επείγουσα ανάγκη.

7. Συμβουλές για οικολογική οδήγηση

  • Αποφεύγετε να πατάτε το γκάζι πολύ και προτιμήστε να το πιέζετε με το πόδι σας όσο πιο λίγο γίνεται: όσο πιο βαθιά βυθίζεται το πετάλι τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνεται, ανεξάρτητα από τις στροφές του κινητήρα
  • Κάντε γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων προς τις υψηλές σχέσεις και καθυστερήστε τις αλλαγές προς τις μικρές σχέσεις μετάδοσης (με άλλα λόγια οδηγείτε όσο είναι δυνατό με τετάρτη ή πέμπτη)
  • Αποφύγετε κάθε άσκοπη επιβράδυνση, φρενάρισμα ή αλλαγή ταχύτητας