Τα νέα μας

 

Ραγδαίες οι εξελίξεις για την ασφαλιστική αγορά το 2016

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

 

Ραγδαίες οι εξελίξεις για την ασφαλιστική αγορά το 2016


Νικόλαος Ζάχος, Αντιπρόεδρος της NP Insurance
Ο αντιπρόεδρος και διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών της Ασφαλιστικής Εταιρείας NP Insurance - ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕΑΕ, ανήκει στη νέα γενιά επιχειρηματιών που σηκώνουν την ευθύνη για την ανάπτυξη όχι μόνο της NP Insurance αλλά και της υπόλοιπης ασφαλιστικής αγοράς και γενικότερα του ελληνικού «επιχειρείν». Στη συνέντευξή του μάς δίνει τις απόψεις του για τις εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

 

Το πρώτο μισό του 2016 καθορίστηκε από την έναρξη των Solvency II και έντονες επιχειρηματικές εξελίξεις στην ελληνική ασφαλιστική αγορά (International Life , Enterprise). Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται μεσοπρόθεσμα το σκηνικό στην ελληνική ασφαλιστική αγορά;

Είναι αλήθεια ότι το 2016 ξεκίνησε με αρκετές δυσκολίες, οι οποίες συνεχίζονται και στο β’ εξάμηνο με έντονες και καθοριστικής σημασίας εξελίξεις που δείχνουν σε μεγάλο βαθμό το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση, τουλάχιστον μέχρι και το 2017.

Η εφαρμογή από την αρχή του έτους των νέων πανευρωπαϊκών κανόνων αξιολόγησης της φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιρειών γνωστή και ως Solvency ΙΙ, δημιουργεί ένα σκηνικό αυστηρών ελέγχων και εποπτείας, αύξηση του λειτουργικού κόστους, ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων των εταιρειών, αλλά και μεγαλύτερη αξιοπιστία και ορατότητα στην ασφαλιστική αγορά.

Με την κατάλληλη βοήθεια και καθοδήγηση που παρέχει η Τράπεζα της Ελλάδος και η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) σε θέματα θέσπισης και εφαρμογής των κανόνων που ορίζουν τα Solvency II και η Εταιρική Διακυβέρνηση, έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι το μέλλον των ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών είναι αισιόδοξο. Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι τα Solvency II καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη τη λειτουργία εταιριών που έχουν σαθρή οικονομική βάση και οργανωτική δομή. Οι νέοι κανόνες για την αξιολόγηση της Φερεγγυότητας που ισχύουν από 1.01.2016 δεν διαγράφουν τυχόν «αβλεψίες» ή «ατασθαλίες» του παρελθόντος από μεριάς των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά αντιθέτως, έρχονται επιβαρυντικά στις ήδη πολύ υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις που επιφέρουν τα Solvency II, με αποτέλεσμα στα χρόνια που έρχονται να υπάρξουν ακόμα περισσότερες επιχειρηματικές εξελίξεις στην αγορά μας.

Πώς διαμορφώνεται ο τιμολογιακός ανταγωνισμός στον κλάδο του αυτοκινήτου και τι προβλήματα δημιουργεί;

Όπως σε όλους τους τομείς της οικονομίας έτσι και στον κλάδο των ασφαλειών, ο πελάτης σήμερα απολαμβάνει πολύ ποιο σύγχρονες υπηρεσίες, περισσότερες καλύψεις στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του, 24ωρη εξυπηρέτηση από τον ασφαλιστή του ή από την εταιρεία και το κόστος που πληρώνει είναι σχεδόν 40% φθηνότερο από τα προ τριετίας επίπεδα τιμών. Οι τιμές στον κλάδο αυτοκινήτων είναι άκρως ανταγωνιστικές και «αρκετά φθηνές» μπορώ να πω, με την πτωτική τάση στο ασφάλιστρο του αυτοκινήτου να συνεχίζεται μέσω χαμηλών προσφορών κυρίως από πολυεθνικούς ομίλους. Προφανώς και είμαστε μια ελεύθερη και ανταγωνιστική αγορά, αλλά οι στρατηγικές που ακολουθούν ορισμένες εταιρείες δημιουργούν μεγάλες στρεβλώσεις και προκαλούν ερωτήματα για τους στόχους που υπηρετούν.

Πόσο έχει συμβάλει η εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος στην επίλυση των προβλημάτων και στην προστασία της ασφαλιστικής αγοράς;

Η εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος θεωρείται σε πολλούς τομείς αρκετά αναβαθμισμένη και βοηθητική ως προς τις εταιρείες.

Αποτελεί γενική παραδοχή άλλωστε, ότι η υιοθέτηση και η εφαρμογή των Solvency II δεν θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει σε τόσο ικανοποιητικό βαθμό για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, εάν η ΔΕΙΑ δεν ασκούσε σωστή εποπτεία και διαχείριση.

Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος στο θέμα της International Life έδειξε πως ένα κρίσιμο θέμα μπορεί να διευθετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τις λιγότερο αρνητικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους. Γενικότερα, η εποπτική αρχή καταφέρνει να διατηρεί καλές ισορροπίες ανάμεσα στις εποπτικές της υποχρεώσεις και τις ανάγκες ανάπτυξης των επιχειρήσεων, διότι χωρίς ανάπτυξη της αγοράς και προστασία των υγιών εταιρειών, τότε και ο ρόλος της εποπτείας δεν θα είναι αναβαθμισμένος. Ο ρόλος της ως εποπτικής αρχής θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον, όταν θα χρειαστεί να εποπτεύσει περισσότερο τις νέες ασφαλιστικές δραστηριότητες που θα αφορούν ιδιωτικά επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία ή άλλες μορφές ασφάλισης.

Θεωρείτε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις με τις ΕΠΥ ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο για την ασφαλιστική αγορά;

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις με τις ΕΠΥ και ειδικά με την εταιρεία Enterprise που ήταν και η μεγαλύτερη που δραστηριοποιείτο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά υπό αυτή τη μορφή, φαίνεται ότι πλέον όλες οι εποπτικές αρχές ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να παρακολουθούν ποιο στενά την πορεία αυτού του τομέα της ασφαλιστικής αγοράς. Κατ΄ αρχήν, θα πρέπει να γίνει σαφής καθορισμός των τρόπων που δραστηριοποιούνται οι ΕΠΥ στην Ελλάδα, ώστε να μη λειτουργούν ως ασφαλιστικές εταιρείες αλλά χωρίς καθόλου κεφάλαια. Με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα αρκετές από αυτές τις εταιρείες στον χώρο, ουσιαστικά υποκαθιστούν τις ασφαλιστικές εταιρείες και αυτό είναι λάθος, καθώς δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και στο τέλος ο καταναλωτής μένει ανασφάλιστος και απροστάτευτος.

Φυσικά, ισχύει μια ευρωπαϊκή οδηγία που προστατεύει αυτού του είδους τις εταιρείες, όμως η ΔΕΙΑ έχει παράγει πολύ έργο όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου να εξυγιάνει την ασφαλιστική αγορά και να δημιουργήσει συνθήκες φερεγγυότητας και αξιοπιστίας στον κλάδο μας και, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να λάβει τα όποια απαραίτητα μέτρα κρίνει αναγκαία, προκειμένου να μην πάει χαμένη όλη αυτή η προσπάθεια.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 
ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ

Ποια η κατάσταση της NP Insurance;

Η ΝP Insurance, πιστή στη στρατηγική της, δίνει έμφαση τόσο στην κεφαλαιακή υπερεπάρκεια όσο και στην άψογη εξυπηρέτηση των πελατών και των συνεργατών μας. Υπερκαλύπτουμε τους δείκτες φερεγγυότητας των Solvency II κατά 140% χωρίς να έχουμε κάνει καμία «έκπτωση» ούτε στην ποιότητα των προϊόντων μας, ούτε στις καλύψεις μας, ούτε στις οικονομικές προσφορές μας προς τους ασφαλισμένους μας, και κυρίως, χωρίς να έχουμε μεταφέρει τα χρήματά μας στο εξωτερικό, ενώ αντιθέτως στηρίξαμε και στηρίζουμε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με 55 εκατομμύρια προθεσμιακές καταθέσεις και ομόλογα ελληνικού δημοσίου. Η NP Insurance αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικές ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες που παραμένει προσηλωμένη στον ανθρώπινο παράγοντα και στην ανάπτυξη μέσω αποκλειστικών συνεργασιών με ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Το 2015 η εταιρεία παρουσίασε υψηλούς δείκτες φερεγγυότητας κατά Solvency II της τάξης του 139% και κατά Solvency I στο 675%, ισχυρή κερδοφορία στα 8,05 εκατ.

 

  • Η εποπτική αρχή καταφέρνει να διατηρεί καλές ισορροπίες ανάμεσα στις εποπτικές της υποχρεώσεις και τις ανάγκες ανάπτυξης των επιχειρήσεων, διότι χωρίς ανάπτυξη της αγοράς και προστασία των υγιών εταιρειών, τότε και ο ρόλος της εποπτείας δεν θα είναι αναβαθμισμένος.
     
  • Ο ρόλος της ως εποπτικής αρχής θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον, όταν θα χρειαστεί να εποπτεύσει περισσότερο τις νέες ασφαλιστικές δραστηριότητες που θα αφορούν ιδιωτικά επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία ή άλλες μορφές ασφάλισης.